Printer Friendly Version ПРОЦЕДУРА ПУНЕ ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ СА КАТАРОМ-ВАЖНО! @ 8 March 2021 03:54 PM

Легализацију страних јавних исправа, за употребу у Србији, врше органи државе која их је издала и дипломатско-конзуларно представништво Србије акредитовано у тој држави.
Легализацију исправа издатих у Србији, за употребу у страној држави, врше надлежни органи Србије и дипломатско-конзуларно представништво стране државе, акредитовано у Србији
Дипломатско-конзуларна легализација, или само, конзуларна легализација. (Напомена: у обичном говору често се користи и назив: „пуна легализација“) је формалност, којом дипломатско-конзуларни представници државе, на чијој територији треба да се употреби страна јавна исправа, потврђују веродостојност потписа, својство у ком је потписник исправе поступио и истоветност отиска печата или жига, којим је исправа снабдевена.
Надлежни органи, по редоследу оверавања, су: основни судови, Министарство правде Министарство спољних послова и дипломатско-конзуларно представништво државе у којој ће исправа бити употребљена.
1. Председник основног суда, односно судија кога он одреди, својим потписом и отиском печата суда, на исправи коју су издали, или оверили, органи са седиштем на подручју тог суда, потврђује потпис овлашћеног лица, његово својство у органу и отисак печата органа.
2. Министарство правде потписом овлашћеног лица и отиском печата Министарства правде, потврђује потпис председника суда, или овлашћеног судије и отисак печата суда.
3. Министарство спољних послова, потписом овлашћеног лица и отиском печата Министарства спољних послова, потврђује потпис овлашћеног лица и отисак печата Министарства правде.
4. Дипломатско-конзуларна легализација јавне исправе издате у Србији окончана је, када дипломатско-конзуларно представништво државе, у којој ће исправа бити употребљена, потврди потпис овлашћеног лица и отисак печата Министарства спољних послова Србије.
Тог тренутка јавна исправа издата у Србији стиче доказну снагу јавне исправе и у држави у којој ће бити употребљена, као да су је издали органи власти те државе.
Када страна јавна исправа треба да се употреби у Републици Србији законска процедура спроводи се према законодавству државе из које потиче, а доказну снагу јавне исправе у Србији стиче, овером у дипломатско-конзуларном представништву Србије.
Када се ради о дипломама о стеченом образовању у Србији нпр, крајња тачка њихове овере је Амбасада Катара у Београду. Након тога документ је у целости легализован и може се користити у Катару.
У конкретном случају са Катаром, процедура овере гласи: 1. Суд у Београду 2. Минисрарство правде 3. МСП и 4. Амбасада Катара у Београду.