Printer Friendly Version УПИТ ОКО ОБАВЕЗЕ ПЛАЋАЊА ПОРЕЗА @ 4 April 2021 09:39 AM

У случају када је физичко лице, по одредбама домаћег пореског законодавства обе државе, порески резидент и Републике Србије и Државе Катар, то лице ( за потребе примене Уговора између Владе Републике Србије и Владе Државе Катар о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак- у даљем тексту: Уговор) може бити порески резидент само једне од њих. Наведено се утврђује, применом додатних критеријума предвиђених у члану 4. (Резидент) став 2. Уговора. Наиме, утврђује се којом од две државе су личне и економске везе односног физичког лица чвршће и јаче и, ако је на пример, лице са Републиком Србијом повезано само по једном основу (нпр. У њој има пријављено пребивалиште) а истовремено, лице је са Државом Катар повезано по више (од једног) основа-на пример, тамо му борави и породица, тамо је запослен и др., лице ће се сматрати пореским резидентом Државе Катар, сто значи, да ће порез на доходак плаћати само у Држави Катар, а не у Републици Србији и обрнуто.
Такође, чланом 23. (Метод за отклањање двоструког опорезивања) Уговора, између осталог, прописано је да ако резидент државе уговорнице остварје доходак који се, у складу с одредбама овог уговора, може опорезивати и у другој држави уговорници, првопоменута држава одобрава као одбитак од пореза на доходак тог резидента, износ једнак порезу на доходак који је плаћен у тој другој држави.
На основу свега напред наведеног, држављанин и резидент Републике који доходак остварује на територији Државе Катар, у Републици Србији, има обавезу пријављивања и плаћања пореза на доходак. Дакле, уколико држављанин и резидент Републике оствари доходак у Држави Катар, на који је плаћен порез у тој држави,на рачун пореза на доходак грађана утврђеног према одредбама закона о порезу на доходак грађана („Сл. Гласник РС“, бр. 24/2001,... 156/2020-усклађени дин. изн.) одобрава му се порески кредит у висини пореза на доходак плаћеног у тој држави. Пореским кредитом сматра се износ за који се умањује обрачунати порез на доходак грађана.