Printer Friendly Version NOVA PROCEDURA I USLOVI ULASKA U KATAR, 7.APRIL 2021 @ 8 April 2021 10:28 AM

Državljani Srbije mogu uci u Katar uz predhodno dobijenu dozvolu preko „Qatar Portal“. Po dolasku, obavezno je testiranje na aerodromu „Hamad“ nakon čega sledi jednonedeljni karantin u hotelu.

Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz“.Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen.
Ukoliko se u zemlju ulazi kopnom preko graničnog prelaza Abu Samra iz Saudijske Arabije, neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a potom i hotelski karantin, koji se unapred rezerviše preko sajta „Discover Qatar“.
Odlukom katarskih organa, rezidenti Katara (dakle i državljani Srbije) koji su vakcinisani u Kataru protiv kovid-19 mogu, 14 dana od primanja druge doze, putovati u inostranstvo i vratiti se u Katar, uz negativan PCR test pri povratku, bez obaveznog karantina.
Važnost ove uredbe je 6 meseci, posle čega će se ponovo razmotriti.
Oni koji su vakcinisani u inostranstvu vakcinama „Fajzer“, „Astra Zeneka“, „Moderna“-dve doze, 14 dana od vakcinacije drugom dozom i „Džonson Džonson“-jedna doza, izuzeti su od karantina, uz negativan PCR test pri dolasku u Katar na aerodromu Hamad, ili  u jednoj od ovlašćenih laboratorija u državama iz kojih kreće putovanje. (Test ne stariji od 72 sata).
Preporučuje se, posebno pred planiran put, redovno praćenje sajta Ministarstva zdravlja Katara, www.mopha.gov.qa, zbog stalnih izmena i novih odredbi.