Printer Friendly Version REŽIM ULASKA U DRŽAVU KATAR OD 16. MARTA 2022. GODINE @ 17 March 2022 06:08 AM

Državljani Republike Srbije, koji nemaju boravišnu dozvolu u Kataru, mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu putem internet stranice www.ehteraz.gov.qa - gde je potrebno popuniti i „Acknowledgment Form“, kao i uz posedovanje negativnog PCR testa (uzorkovanje ne starije od 48 sati od vremena polaska) izdatog od strane akreditovanih zdravstvenih centara u Republici Srbiji. Po dolasku u Katar nema dodatnih testova.
Za državljane Srbije-rezidente Katara (i rezidente EU i GCC) nema obaveze registracije na www.ehteraz.gov.qa, niti testiranja pre puta, ali postoji obaveza testiranja rapid testom u roku od 24 sata po sletanju u Dohu.
Za vakcinisane državljane Srbije (rezidente i nerezidente) nema obaveze karantina, a za one koji nisu vakcinisani, obavezan je petodnevni hotelski (ili kućni karantin za rođake u prvoj liniji srodstva), nakon kojeg se radi rapid antigen test. Rezervacija hotela se vrši preko sajta discoverqatar.
Priznate su sledeće vakcine: „Pfizer", "Astra Zeneca", "Moderna“ (ukoliko je prošlo minimum 14 dana od vakcinacije drugom, odnosno buster dozom) i „Johnson Johnson“ (minimum 14 dana od dobijanja jedne doze odnosno 7 dana od buster) , dok se „"Sinofarm", "Sinovac" i "Sputnik V“ priznaju pod uslovom da se izvrši testiranje na antitela najkasnije 30 dana pred put. Preležani kovid 19 priznaje se ako postoji potvrda o tome u Kataru ili Republici Srbiji. Period važenja potvrde o preležanoj bolesti ili vakcinaciji je 12 meseci ( ali za „Sinofarm“ i „Sputnjik“ 6 meseci) . Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz", koja prihvata i srpsku sim karticu.
Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen. Preporučuje se, posebno pred planirani put, da se aktuelna informacija o uslovima ulaska proveri preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa, zbog čestih promena, a posedovanje negativnog PCR testa je preporučljivo čak i ako se samo tranzitira kroz aerodrom u Dohi.