Printer Friendly Version Pripremni sastanak povodom Svetskog prvenstva u fudbalu, Doha, 21. aprila 2022. godine @ 21 April 2022 08:59 AM

 

Prvi savetnik Ambasade Slobodan Radeka učestvovao je danas na redovnom on line pripremnom sastanku u kontekstu Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se održava u novembru ove godine. Na prvenstvu sveta u fudbalu učestvuje i fudbalska reprezentacija Srbije.

"Supreme Commitee for Delivery and Legacy", kao vrhovno telo Države Katar koje je zaduženo za koordinaciju svih aktivnosti u vezi sa FIFA 2022 Katar, organizovalo je i ovaj sastanak. Dinamika redovnih sastanaka je jednom mesečno, s tim da je predviđeno da se oni intenziviraju, kako se prvenstvo bude približavalo.

Tema današnjega sastanka bio je transport gostiju i navijača tokom Mundijala. Očekuje se da Katar poseti nekoliko miliona navijača.

Naglašeno je da je Katar uložio velika sredstva i da će u funkciji transporta biti metro, gradski autobusi kao i brojna taksi vozila. Po prvi put će gledaoci biti u mogućnosti da gledaju više utakmica u toku jednog dana, budući da se svih 8 novih stadiona gde će igrati utakmice nalaze relativno blizu jedan drugog.

"Doha Port" će biti u funkciji za brodove za krstarenje, a predviđeno je da tokom Svetskog prvenstva radi i drugi "Međunarodni aerodrom Doha", pored sadašnjeg aerodroma "Hamad", koji ima kapacitet od čak 53 miliona putnika godišnje.

Rentiranje vozila se ne ohrabruje budući da će ceo centralni deo Dohe biti zatvoren za saobraćaj, a neće biti moguć ni ulazak vozilima iz UAE i KSA preko graničnog prelaza „Abu Samra“.