Printer Friendly Version Режим уласка у Катар од 1. новембра 2022. године @ 27 October 2022 11:39 AM

 

Држављани Републике Србије, са или без боравишне дозволе у Катару, од 1. новембра у Катар могу путовати без обавезе да се уради ПЦР или антиген тест, пре или после доласка.  Потребна је дозвола за улазак у земљу, која се добија преко апликације Хаја, која има улогу визе. Укинута је и потреба регистрације преко сајта www.ehteraz.gov.qa. За вакцинисане и невакцинисане држављане Републике Србије (резиденте и нерезиденте) нема карантина, већ ова обавеза постоји само за оне који су тестирани позитивно на ковид 19. Апликација Ехтераз инсталира се и активира само у случају потребе за посету здравственим установама, у којима је неопходно носити  маске. ПЦР тест за транзит преко аеродрома Хамад у Дохи није потребан, осим уколико одредишна земља путовања потражује такав тест. Препоручује се, посебно пред планирани пут, да се актуелна информација о условима уласка провери преко сајта Министарства здравља Катара  www.moph.gov.qа, због честих промена.
Приватно здравствено осигурање препоручљиво је за све путнике који улазе у земљу, а Министарство здравља Катара такође препоручује вакцинисање против ковид-19 пре путовања у Катар.


Режим уласка током Свестког првенства у фудбалу
Почев од 1. новембра 2022 па до 23. децембра 2022. у Катар ће се моћи улазити само са „Хаја“ апликацијом, која ће имати и функцију визе и дозволе уласка на стадионе. Имаоци „Хаја“ апликације моћи ће да остану у Катару до 23. јануара 2023. године. Такође ће се са том апликацијом моћи бесплатно користити градски превоз.
Није потребна регистрација преко сајта www.ehteraz.gov.qa,  а апликацију Ехтераз потребно је инсталирати и активирати једино приликом посета здравственим установама. У здравственим установама постоји обавеза ношења маски.
Издавање редовних туристичких и других виза обновиће се 23. децембра 2022. године. Укинута је обавеза тестирања на корона вирус /антиген или ПЦР тест/ пре или после доласка у Катар.
Током мундијала, дежурни мобилни телефони Амбасаде биће +  97433686114  као и мејл адресе embsrbqat@gmail.com и srb.emb.qatar@mfa.rs, а Амбасада ће имати и истурено конзуларно одељење-информациони пункт у DECC конвенцијском центру. Пошто се ради само о информационом деску,  у овом центру држављанима Србије се неће пружати конзуларне услуге,  већ ће се оне пружати редовно у просторијама Амбасаде Републике Србије, која се налази на 5 км од тог центра.
Потребно је поштовати катарске законе о јавном реду и миру и препоручује се водити рачуна о традиционалним и културним вредностима Државе Катар, те носити одећу која прекрива колена и рамена. Конзумирање алкохола је дозвољено искључиво у хотелима или за то предвиђеним местима. Конзумирање алкохола на јавним површинама, парковима и улици је строго забрањено.
Приватно здравствено осигурање је препоручљиво, али ће се најхитнија медицинска помоћ моћи добити и у државним болницама система „Хамад“, без надонаде.  Због великог броја посетилаца и оптерећења здравственог система, у интересу је свих посетилаца да имају међународно путно здравствено осигурање.
Улазак копном из правца Саудијске Арабије се не препоручује, због специјалних дозвола преко апликације Хаја, неповратног полога од 5 хиљада ријала и других процедура. Само возила са катарским регистарским таблицама моће ће несметано улазити у Катар, док ће путници који долазе у Катар на један дан, као и аутобуси морати да се паркирају на посебним местима на граници, одакле ће бити органиозаван аутобусни и такси превоз до Дохе.Сви путници који су у Катар ушли пре 1. новембра и имају Хаја кард моћи ће да у полицији визу пререгиструју у „фан визу“.

Од 2. децембра 2022. могућ је улазак у Катар са Хаја апликацијом која није повезана са куповином карата за  утакмице, а резиденти и држављани GCC могу од 6. децембра улазити у Катар и без Хаја апликације, али им је она ипак потребна за присуство фудбалским утакмицама.

Од 6. децембра олакшана је и процедура уласка аутомобилом преко граничног прелакса Абу Самра. Потребно је прибавити претходну дозволу преко сајта МУП Катара, али је укинута обавеза плаћања полога од 5 хиљада катарских ријала.

Пасош мора бити важећи најмање до 22. марта 2023. године,

Све детаље у вези са Мундијалом и променама услова путовања потребно је пратити на сајту www.qatar2022.qa


Није дозвољено уносити алкохол у пртљагу, за психијатријске и лекове против болова потребно је имати лекарски рецепт и извештај-налаз лекара, не старији од 6 месеци, са дијагнозом и потписом лекара, са преводом на енглески језик, који садржи генеричко име и састав прописаног лека а то се препоручује  и за друге врсте лекова.

На следећем линку налазе се детаљне информације о уносу лекова:

https://www.moph.gov.qa/_layouts/15/download.aspx?SourceUrl=/Admin/Lists/PublicationsAttachments/Attachments/201/Guideline-of-Controlled-Drugs-for-Travellers%20-%20English.pdf

Поред аеродома Хамад, активан ће бити и „Doha International Airport“.