Printer Friendly Version Председник Републике Србије Александар Вучић на LDC5 конференцији, Доха, 5. марта 2023. године @ 9 March 2023 04:05 AM

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на конференцији УН посвећеној најмање развијеним државама, LDC5, која се од 5-9. марта одржава у  Дохи. Учешће председника Србије на овој конференцији још један је показатељ снажне мултилатералне активности шефа државе и опредељености наше земље за  сарадњу са свим државама у свету, укључујући и оне које су најмање развијене, од којих многе представљају традиционалне пријатеље Србије.

На маргинама конференције, председник Србије имао је неколико веома значајних билатералних састанака, који говоре о високом угледу Републике Србије у савременим светским политичким и економским односима. Председник Вучић се састао са председником Палестине Махмудом Абасом, председником Малдива Ибрахимом Солихом, као и премијером Бангладеша шеиком Хасином Вазед.

Председник Србије Александар Вучић сусрео се, по први пут, са катарским емиром шеиком Тамим бин Хамад Ал Танијем. Два државника обострано су констатовала да постоје велики потенцијали и спремност за развијање сарадње између Србије и Катара у разним областима, попут инвестиција, енергетике, трговине, пољоприведе, сигурности снабдевања храном. Председник Вучић позвао је емира Ал Танија да учини посету Србији, што је он прихватио, обећавши да ће ускоро посетити нашу земљу. Таква посета имала би историјски карактер, јер би представљала прву посету Србији једног катарског емира.