Printer Friendly Version Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na LDC5 konferenciji, Doha, 5. marta 2023. godine @ 9 March 2023 04:25 AM


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na konferenciji UN posvećenoj najmanje razvijenim državama, LDC5, koja se od 5-9. marta održava u  Dohi. Učešće predsednika Srbije na ovoj konferenciji još jedan je pokazatelj snažne multilateralne aktivnosti šefa države i opredeljenosti naše zemlje za  saradnju sa svim državama u svetu, uključujući i one koje su najmanje razvijene, od kojih mnoge predstavljaju tradicionalne prijatelje Srbije.

Na marginama konferencije, predsednik Srbije imao je nekoliko veoma značajnih bilateralnih sastanaka, koji govore o visokom ugledu Republike Srbije u savremenim svetskim političkim i ekonomskim odnosima. Predsednik Vučić se sastao sa predsednikom Palestine Mahmudom Abasom, predsednikom Маldiva Ibrahimom Solihom, kao i premijerom Bangladeša šeikom Hasinom Vazed.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se, po prvi put, sa katarskim emirom šeikom Tamim bin Hamad Al Tanijem. Dva državnika obostrano su konstatovala da postoje veliki potencijali i spremnost za razvijanje saradnje između Srbije i Katara u raznim oblastima, poput investicija, energetike, trgovine, poljoprivede, sigurnosti snabdevanja hranom. Predsednik Vučić pozvao je emira Al Tanija da učini posetu Srbiji, što je on prihvatio, obećavši da će uskoro posetiti našu zemlju. Takva poseta imala bi istorijski karakter, jer bi predstavljala prvu posetu Srbiji jednog katarskog emira.